Подковата за късмет - откъде идва това поверие?

Подковата за късмет - откъде идва това поверие?

14 август 2017

От незапомнени времена се счита че подковата вкарана в дома или закачена на входната врата носи късмет, благополучие и пази от лоши сили. 
Поверието сочи че тези сили са десетократно по-големи ако подковата е намерена и е употребявана. 

Известно е че през средновековието това е било широко разпространен символ за защита на дома, който достига своя пик през 16 век. Това не значи че преди този период хората не са разчитали на магичните сили на конската подкова - първите данни за това датират още от древен Рим. Тогава не са заковавали подковите за копитата а са ги вързвали с ремъци. Подковаването с клинци (така се наричат пироните с които се заковава подковата към копитото) се разпространява като практика през средновековието в Европа. 

Голямото майсторство на ковачите не само в изработването на подковата, а и в подковаването е удивлявало простолюдието. Факта, че коня не изпитва болка, когато се забиват пироните в копитото е било още един аргумент за магическите сили на подковата. 
Това съчетано със силата и издържливостта на коня, на който служи подковата е една от причините хората да ценят този предмет.

Но нека не пропускаме и една друга много важна причина - подковата е направена от желязо. Желязото е било много скъп материал в ранното средновековие. Добива му е бил труден, обработването му е било сложно и изделията от желязо са били високо ценени. 
При това положение представете си щастието и късмета да намериш загубена паднала подкова - може да се счита, че си благословен от бога.

Отделно от тези причини има и легенда която също обяснява символиката на подковата. Тя е за малко известният в българия Св. Дънстан от Англия. Той е покровител на ковачите, бижутерите, ключарите и въобще работещите с метал. Народното предание разказва че той самият бил ковач известен със своите уникални умения както в обработването на желязно, така и в подковаването на коне. Дяволът решил да го изкуши и да сключи облог с него, че няма да може да подкове коня му. Св. Дънстан приел и подготвил подковите. В уреченият ден дяволът дошъл с коня си и казал че иска да наблюдава от близо как ще бъде свършена работата. Светеца приготвил инструментите си и внезапно хванал крака на дявола. С няколко бързи движения той го подковал. Сатаната започнал да вие от болка и да се моли на Дънстан да свали подковата. Св. Дънстан му казал че ще я махне само ако дявола се закълне че няма да влиза в дом в който има подкова. Дяволът се заклел и оттогава спазва обещанието си и не стъпва в дом където има подкова. 


Независимо коя от историите ще приемете за верният първоизточник на подковата като символ на късмет, щастие и благополучие ние Ви препоръчваме да имате в дома си този символ. Ако пък се чудите какъв подарък да поднесете на дом или офис то отново употребяваната подкова е перфектният избор. 
Нашите подкови не са нови а са употребявани от спортни коне, което ги прави уникални и напълно според изискванията на поверието. Те са почистени, лакирани, монтирани на дървена подложка и готови да намерят мястото си в интериора. 

Предлагаме и вариант с табелка с послание в случай, че искате да поднесете подкоавата като персонализиран подарък.

Може да разгледате нашето предложени от тук.

Как да създадете дизайнерски ацент излъчващ емоция в дома или в офиса без да банкрутирате? Красотата на дървото като естествен материал за облицовка на цели стени или определени зони дава отговора. Възможните решения и "десени" зависят от Вашето въображение.

прочети още

Примери за артистични и дизайнерски решения за дървени облицовки от дъски за стени в интериора. Резултата - класа и уют независимо дали е цялостно или частично облицоване.

прочети още

Вече предлагаме нашите подкови сувенири в подходяща опаковка - картонена кутия.

прочети още

Чудите се какъв подарък да изберете за специалният повод, на който сте поканени? Искате този подарък да е оригинален, натоварен със смисъл и позитивни послания чрез които да предаде Вашите чувства и пожелания на домакините?

прочети още

Идея за големи дървени шайби за декоративна облицовка на стена в залата за почивка на СПА център ни заплени и я реализирахме. Ето няколко малко по-качествени снимки на завършеният интериор.

прочети още

12 квадратни метра стена облицована с дървени кръгове – това бе заложил интериорният дизайнер в проекта си за залата за почивка в спа центъра. Е, ние ги изработихме и монтирахме.

прочети още

Задачата пред нас бе да внесем топлина, цветност и усещане за закачка в интериора на магазина за италиански деликатеси Пармеджано. Вижте как постигнахме това.

прочети още

Как да се постави подковата? Нагоре с краищата или обратно? Този въпрос често ни е задаван затова решихме да внесем разяснение.

прочети още